Monday, December 31, 2012

Final Exam

Assalamualaikum.
Tetiba je ada mood nak update blog. Busy dgn study week la katakan. Hehe.
1/1/2013 -------> start final exam. Tahun lepas final exam kat UniSZA. Sekarang dah beralih kat UMT pulak. Okay fine, aku masih tak dpt buang UniSZA dari hati aku.
Awal awal study week, aku balik rumah. Berstudy week dengan mak ayah dan adik adik. Eh, mak ayah pulak yang over nak study week..Haha. Aku balik rumah pun sebab aku rasa stress. So, aku perlukan mak ayah aku before aku nak start study week.
perang akan bermula 1/1/2013.
pada semua yg nak final exam. good luck okay.

Sini aku ada tips nak share dengan korang. Credits to http://www.xpresi.org/ 

Ulangkaji Pantas
Bila seminggu nak peperiksaan pastinya masa semakin suntuk. Maka sangat penting untuk kita membuat ulangkaji lebih pantas tetapi memberi kesan. Membuat ulangkaji pantas ini boleh dilakukan dengan membuat nota ringkas, nota poket, nota formula berkait, mencari keutamaan subjek serta membaca soalan lepas beserta membaca skema jawapan. Hal ini penting kerana dengan membaca skema jawapan secara tidak langsung menggalakkan penerokaan ilmu secara menyeluruh walaupun ianya tidak terperinci.

Mengajar Orang lain
Bila hampir peperiksaan jangan lupa dan kedekut untuk mengajar rakan lain tentang apa yang kita tahu. Hal ini kerana kadar tempoh mengingat lebih tinggi jika ia diajarkan kepada orang lain. Mengajar orang lain memaksa otak bekerja lebih faham sesuatu kerana ingin menyesuaikan dengan kefahaman yang diajar sehingga meningkatkan lagi kefahaman melalui dimensi lain. Selain itu, mengajar rakan membuatkan rakan tersebut bertanya soalan yang mana mungkin kita sendiri tidak terfikir sebelum ini hinggakan kita turut sama mencari jawapan kepada persoalan yang timbul.

Semak Jadual
Jadual perlu disemak selalu kerana ia sangat penting. Sebelum menghadapi peperiksaaan belajarlah mengikut jadual peperiksaan sebenar kerana ia memberikan asimilasi situasi serta kebiasaan menggunakan minda pada tempoh-tempoh tertentu. Kadangkala mungkin anda tidak terbiasa menjawab matematik pada waktu petang, maka membiasakan diri mengikut jadual peperiksaan perlu untuk meningkatkan keupayaan otak menjawab. Ketika peperiksaan pula, ada baiknya jadual di buat salinan dan sentiasa diperhatikan masa peperiksaan supaya kita tidak ketinggalan atau lewat menduduki peperiksaan.

Bersedia Dengan Keperluan Peperiksaan
Anda tahu apa keperluan peperiksaan yang perlu dibawa? Jika tidak, segeralah bertanya kepada guru anda. Keperluan ini amat penting bagi membantu anda menjawab soalan nanti, perkara seperti alat tulis, geometri, mesin kira-kira perlu diibawa. Selain itu kelengkapan lain seperti kad pengenalan slip peperiksaan juga perlu diambil perhatian.

Jauhi Dari Bercinta
Ada kajian merumuskan sindrom bercinta ini akan muncul apabila semakin menghampiri peperiksaan. Untuk hari ini saya tak nak lah huraikan tentang kajian tersebut, mungkin lain kali kita akan bincangkan. Untuk kali ini penting untuk kita sedari bahawa jangan biarkan diri kita dipengaruhi oleh perasaan untuk bercinta semasa dekat peperiksaan. Hal ini kerana kajian mendapati perasaan ingin disayangi akan terbit apabila diri rasa risau berpanjangan, kesunyian akibat dari peperiksaan yang semakin hampir. Oleh kerana kerisauan berpanjangan tersebut menggalakkan pelajar untuk mencari pengubat diri dengan bercinta.

Mohon Maaf
Hampir peperiksaan cubalah menjadi orang yang baik, mohon maaf, buat baik dan restu dari Ibu bapa serta guru anda. Hal ini penting kerana perbuatan anda itu mungkin akan dibalas baik apabila anda sedang menghadapi peperiksaan nanti. Nampak tidak logik, tetapi ia ada kaitan dengan psikologi apabila kita banyak memaafkan orang, berbuat baik dengan orang lain terutama ibu bapa akan membuatkan kita rasa tenang hinggakan memberi ketenangan kepada otak supaya dapat menyusun dengan baik maklumat-maklumat yang disimpan.

Jangan Terlalu Ketawa dan Berseronok
Apabila hampir peperiksaan, hati-hati dengan perasaan seronok anda. Kalau boleh, ketawa dengan kuat serta berseronok melampau boleh menggalakkan pertukaran cecair kimia badan sehinggakan penyusunan maklumat dalam fikiran akan terganggu. Tetapi jika anda senyum dan gembira secara sederhana pula ia memberi kebaikan dengan merembeskan hormon yang memberi ketenangan.

Jaga Pemakanan
Makanan juga penting, anda mungkin tidak rela ulang ke tandas dan sudah tentu ia menggangu kosentrasi anda ketika menghadapi peperiksaan. Makanan yang baik menjelang peperiksaan ialah sayur berwarna putih seperti bunga kobis boleh meningkatkan daya ingatan serta kekacang. Anda boleh rujuk sini untuk khasiat sayuran.

Berdoa
Akhir sekali dan penting ialah berdoa, berdoa penting kerana kita hidup didunia ini semuanya ditentukan oleh pencipta. Segala usaha serta apa yang kita alami semuanya adalah pemberian dariNya.

jgn lupa berdoa ye korang :)

Monday, December 10, 2012

Kematian Itu Pasti

Assalamualaikum.

 ” Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, sekalipun kamu di dalam benteng yg kukuh.” An-Nisa : 78


Semalam aku mendapat berita yang salah seorang lab staff  di PPUKM telah meninggal dunia. Sampai sekarang rasa macam tak percaya. Tapi ternyata Allah lebih menyayanginya. Setiap manusia pasti akan kembali kepadaNya. Hanya masa yang menentukan. Saat mengetahui berita tersebut, aku rasa macam menggigil + takut. Rasa macam baru je kenal arwah. Tetiba arwah dah tak ada. Arwah seorang yg sangat baik. Semoga Allah merahmati arwah. In Sha Allah. semoga keluarga arwah tabah.


*tak boleh tidur smlm.

Thursday, December 6, 2012

Konvokesyen UniSZA

Assalamualaikum.

Finally, Alhamdulillah i'm graduated. Officially graduated from Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).
3 tahun belajar dan mencipta kenangan bersama sama, akhirnya dapat jugak aku berkonvo dengan rakan rakan coursemate.In sha Allah 3 tahun lagi akan grad lagi sekali. Kali ini di Universiti Malaysia Terengganu. Doakan aku dan rakan rakan okay :))


before masuk dewan


post convo

Kepada semua bff aku :
thanks sebab sudi luangkan masa bersama sama walaupun waktu terlalu singkat. Alhamdulillah kita mampu mencipta kenangan yang indah dalam masa 3 hari.hehe.Terlalu banyak kenangan yang kita cipta dalam masa yang singkat. Bergelak ketawa di kedai makan, bawak ATV kat pantai Batu Buruk, dan part yang paling kelakar minyak kereta habis dan kita kena saman sebab lupa nak masukkan syiling masa parking.haha.
Walaupun persahabatan kita pernah diuji dengan dugaan, Alhamdulillah kita masih mampu mempertahankan persahabatan kita. In Sha Allah ada masa dan  dipanjangkan umur, kita akan berjumpa lagi suatu hari nanti. love u all 


pre convo
Pantai Batu Buruk

thanks for spending our time together .
yeah,i'm graduated :))


*tulis entry nie sambil dengar lagu kenangan terindah :(