Tuesday, January 17, 2012

Nikah Gantung~

assalamualaikum.
nikah gantung? haishhh,tetibe aku cerita pasal nikah pulak.nie kawan aku punya pasal lah.semalam dia ada discuss dgn aku pasal nikah gantung nie.bf dia ajak dia nikah gantung then dia minta pendapat aku.untung “lah”  pakwe ajak nikah gantungJ.dapat la rasa jugak lamaran tue.and sekarang nie pun ramai je students yg nikah gantung.best ke nikah gantung nie ? nak try jugak la .

perkahwinan merupakan satu ikatan yang suci.


nikah gantung nie actually tak wujud pun.dah namanya nikah,sah la.kalau nak buat apa apa pun dah tak salah.dah halal kan .tapi kan itulah masalahnya orang zaman sekarang,suka sangat buat istilah sendiri.tapi nak buat camne nikah gantung nie dah terlampau famous dah.dah nikah tapi main gantung gantung pulak.dah halal kan . kenapa nak haramkan yang halal pulak. yg halal dah ada,takkan nak tahan kan.haishh,dah masuk bab lain dah nie .bagi aku kan nikah gantung nie ada pro dan kontranya.kalau tanya org laen pun mesti dorang akan cakap nikah gantung nie ada baik dan buruknya.but for me, baik aku terus nikah je kalau dah ada bf.tapi masalahnya aku tak ada orang yg betul betul special lagi.erkkk,betul ke??he3!!!tak ada la,bg aku baik aku suruh bakal husband aku simpan duit dulu banyak banyak then baru nikah.(*aku ber”mata duitan”).he3!!bukan apa nanti kalau dah ada saving senang sikit kalau ada apa apa hal.tak payah bergantung pada orang lain.

yg baiknya nikah gantung nie dapat jimatkan kos.yela,buat majlis pun simple simple je.sekadar nak raikan dah selamat nikah.tak payah buat kat hotel nak jemput VVIP.tp si suami tetap kena bg nafkah.dah nikah kan.memang la tanggungjawab dia kena bg nafkah.masa tula dah mula gelabah nak cari duit sebab nak bagi anak orang makan.mampu ke?

so sape yang dah tak tahan sangat tue fikirkan dulu pro dan kontranya.korang tue ada confident ke nak jaga anak dara orang.bukan senang tau nak ambil alih tugas ayah yg penat lelah jaga nak daranya.dan tanggungjawab tetap berjalan even hanya sekadar nikah gantung.jgn pandai pandai ckp je nak nikah tapi tanggungjawab still zero.

waiting is painful. forgetting is painful.
kalau dia benar benar untuk kita,insyaAllah pasti akan dtg blk.



9 comments:

Mohd Rafiq said...

Nikah gantung ni selalunya kalau pasangan ni jauh disebabkan sesuatu hal tapi duduk pun sebeblah menyebelah nak nikah gantung pebendanya lagi. Yang penting duit ya ahaha.

Nabiel said...

nikah gantung nie dalam erti kata lain nikah khitbah dik.nikah nie dah lama wujud dkt arab,cuma dkt mlysia nie baru2 nk buat jek.tapi org mlysia still ssh nk trima, sebabkan takut jadi buah mulut orang. tidak mengharamkan yg halal pn nikah ni,sebaliknya menghalalkan mne yg haram. cth kwn bf kwn adik ajk nikah gntung,bguslah. sbb sng klu kua bersama wktu bljr,pgg2 tgn.smua halal!.cuma bezanya tdk blh dduk bersama,sbb tdk mmpu lgi. even,klu pregant pn,ank tuh sah. kn mudah?takde dosa mcm bdk2 skrng yg berkapel. mmg ade kontranye,iaitu kne tgk bf dia jnis mcm mne.klu dia btul2 jga hubungan dia dgn Allah,maka insyaAllah terjamin. tapi jika sebaliknya.better nshtkn dia spya jga hbgan dia dgn Allah dlu sblm nk jaga ank orang.Wallahuallam.=)

p/s : sory dik,terlebih lak komen..hehehe

cik ija said...

tq.sy memang perlukan pendapat drpd org laen:)

Anonymous said...

kwn mne yg tringin nk nikah gntung tu? hak8..nice entry..suka dgn ayt2 last tu..it's very pain.. ;)

susulemakmanis said...

xmau la nikah gantung!hehe

cik ija akmal said...

@Anonymous :mcm la tak tau sape anonymous tue..siapa mkn cili dia lah terasa pedasnya.siapa mkn cheese cake dia lah terasa cheese nya:)

cik ija akmal said...

@susulemakmanis :dah nikah kan tinggal jela bersama,.npe nak gantung2 kan..

Cik TeN10 said...

betul cakap en nabiel tu.. :)

try la cari kat buku2 pasal nikah gantung ni.. wujud sebenarnya.. :)

AHMAD said...

AsSalam