Friday, October 5, 2012

Life As A Student

Assalamualaikum.
Hampir 2 minggu aku menjadi student UMT. Kehidupan sebagai seorang degree student memang jauh beza dengan diploma student. but Alhamdulillah aku berjaya menghabiskan sesi diploma aku. tunggu nak konvo je this november. *tak sabar nak jumpa kengkawan semua.

Sejak bergelar student kembali, jadual yg dulunya lengang kini pack kembali. kalau dulu boleh la nak tidur kembali selepas subuh. tapi kini lepas subuh terus buat preparation untuk next class. (*prepare la sngt, online je lebih). kelas paling awal start pukul 8. yg paling lewat habis, pukul 6.
tapi nasib baik bukan tiap tiap hari macam tue. kalau tak, mau pengsan aku. 

This sem, aku amek 8 subjek (Biologi dan Kepelbagaian Tumbuhan, Evolusi dan Biodiversiti, Kimia Organik, Kimia Tak Organik, Tamadun Islam, Hubungan Etnik, Public Speaking and Kokurikulum ) total semua 21 jam kredit. fuhh, memang stress bila tengok jam kredit lebih dari 20. dari banyak banyak subjek, aku paling tak suka subjek Kimia Organik dan Kimia Tak Organik. bila masuk kelas je, terus blurr. apa nak buat ni?? basic chemistry pun dah agak lupa. so, cara penyelesaiannya kena study dari basic. STRESS!!


masa diploma dulu, semua nota lecturer yang bagi. tapi degree student tak kan nak kena suap lagi. pandai pandai la cari sendiri kan. assignment tak usah cerita la. berlambak!! then bila masuk kelas je terus stress tengok student yang berderu derang (*ramai). 2 kos gabung sekali. tak pun 3 kos. hah, stress!! nak duduk pun tak ada tempat. last last duduk atas tangga jela. it's ok, pengorbanan diperlukan dalam usaha untuk menuntut ilmu.
wish me luck :))
"bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian"

~Cik Ija Akmal~
Sarjana Muda Sains (Sains Biologi)
Universiti Malaysia Terengganu

20 comments:

Fendy said...

good luck...cabaran hidup sbg student..

Cik Ija Akmal said...

@ Fendy
thanks :) ya, thats right,cabaran hidup sbg student.suatu kebiasaan.

AHMAD AFIQ said...

all the best new life

Cik Ija Akmal said...

@ AHMAD AFIQ
tqvm :))
u too

mohd helmy said...

awakjgnlah putus asa!!!awak boleh!!

aku HaniAsyira said...

memang tringat lah.. kimia tu mmg stress.. kelas sesak kan.. =)

Cik Ija Akmal said...

@ aku HaniAsyira
aah,mmg padat gila kelas.sesak + bising. tapi kena terima jela kan.dah namanya student.huhu

Eza Boom Boom :) said...

belajar baik2 tau cik ija :) Hee. All the best ^^

Datang blogwalking terus follow sekali :)

Cik Ija Akmal said...

@ Eza Boom Boom :)
tqvm.u too all the best jugak.

Firdaus said...

Good luck :yaoming.jpg:

Nurulee said...

Mmg stress. hehe. Be strong. All the best =)

Ammelia Yusoff said...

gud luck ya sis :)

Cik Ija Akmal said...

@ Firdaus
thanks :))

Cik Ija Akmal said...

@ Nurulee
stress sngt.insyaAllah..tqvm :))

Cik Ija Akmal said...

@ Ammelia Yusoff
thanks sis.u too.good luck :)

Secrets of A Teenage Girl said...

jgn stress2 tau.. hehee..

selamat study ya.. sy bljr di upm. salam perkenalan ya awk ;)

Hashira Yusoff said...

go0d luck blajar kat UMT sana..jgn lupa org kt unisza ni. hehehe...

Cik Ija Akmal said...

@ Hashira Yusoff
tq shiraa.unisza dihatiku :))

sHiMi sHinHae~ said...

gudluck brada di UMT ..sy plak sdg menyesuaikan diri di USIM :)

Mr.Lidi Kepala Putih said...

ok...macam nie..gua cuak la pulak nak sambung degree..huhuuh