Sunday, May 22, 2011

TAK NAK PADA COUPLE~

hye semua..salam..
sudah lama tak update blog...
hari ini memang rasa bahagia sangat sebab dapat update blog..
biasa le,balik rumah terus menyepi..
terima kasih kepada rakan rakan blogger yang masih
sudi menjenguk blog saya yang sudah berhabuk nie..
actually tak tau nak tulis entry apa nie..
tak dapat ilham dan idea lagi..
ok2 saya akan try tulis satu entry yang best..

katakan tak nak pada couple..perlu ke jadikan “TAK NAK COUPLE” nie satu tagline??
kalau nak cakap TAK NAK MEROKOK ok jugak..
saya bukan anti couple atau suka pada couple...
sama sekali tidak..
saya hanya manusia milik Allah..
perasaan suka,kasih,sayang dan cinta datangnya daripada Alllah..
sekelip mata saja Allah akan hadirkan perasaan itu pada kita..
so,bagi pendapat saya kita sebagai manusia yang hanya boleh berserah kepada Allah tak sepatutnya terlalu tegas dengan pendirian kita agar tak nak couple...
saya bercakap berdasarkan pengalaman..
ramai kawan saya yang pada mulanya anti couple 
tetapi terjebak jugak dengan dunia couple sebelum kahwin..
couple boleh tapi mesti ada batas batasnya..
kadang kala tak setuju jugak dengan ayat ini..
lelaki jahat utkperempuan yg jahat..
habis tue siapa yg nak bagi mereka dorongan nak berubah 
kalau dua dua jahat..
~SILA JAWAB~


bagi saya dalam hidup ini perlu ada perbezaan utk mewujudkan kesempurnaan..
yg baik digandingkan dengan yg tak berapa elok supaya dapat menghasilkan sesuatu yg sempurna..
PERFECT!!!!!
ini hanya pendapat saya yang ingin saya share bersama..

WASSALAM



8 comments:

Ain Sabri said...

Yup! katakan xnk pada couple! hehe

republic of CENDOL said...

herm.....
nice post......
tp juz nak jawab pasal persoalan yg timbul kat atas 2 jew
"lelaki jahat utk perempuan jahat"
from my opinion la....kejahatan o kebaikan bukan sekadar diukur pada sesuatu ketika shj...
but ia diukur sepanjang hayat sang manusia....
maybe maksud baek 2 adalah pada masa yg akan datang....
so mayb die baek akan dtg..so now its possible to him o her to get better person from even now...
that all
sekian

Arif Azmi said...

Eh.. :).. nice post.. btw.. blog anda telah di-review! http://akusukamembebel.blogspot.com/2011/05/segmen-review-cheritera-ija-akmal.html

gadis bunga said...

apepun sy doakan kak ija cepat kawen . weee ~

Outsiderz said...

mengenai ayat perempuan y baik itu untuk lelaki yang baik...
untuk lebih fahamkan sila bukak quran-tafsir-sbb turun ayat-dan pengajaran ayat( surah an-nur ayat 26)
tu kalam allah..bukn manusia y rekanya...
jaga kata2 kamu ye adik...

ya...betul...memerlukan perbezaan utk jadikan hidup berkeluarga itu meriah..
tapi sudah beza bukn bila Allah ciptakan prempuan itu pasangannya lelaki..

tak adil bukan bagi seorang penagih dadah lelaki utk mendapatkan seorang ustazah sebagai teman hidup..
kalau dia bertaubat....Allah y menentukan itu

hubungan anatara lelaki dengan perempuan bole atas sebab2 tertentu..
tentang kawn2 kamu y dulu anti kapel,tapi sekarang kapel..
kamu kena tgk niat dia,niat dia dulu anti kapel mmg sbb takutkan tuhan atau apa..

letakkan quran dan hadis sebagai pegangan dalam hidup..
i/allah mane2 pon kamu tercampak,kamua kan tetap selamat...
salam sayang dari your ex-senior.
moga Allah permudahkan hidup kamu..

ija akmal said...

kak,xde la..saya tak kata pasal perempuan yg baik utk lelaki yang baik..
saya juz nak pendapat pasal ayat kat atas 2..
lelaki yg jahat tuk perempuan yg jahat...yg lelaki yg baik tuk perempuan yg baik 2 saya tau...

Anonymous said...

Betul kata 'outsider' kat atas... setuju sangat2. Tu kalam Allah, fahamilah betul2. Katakan 'tak nak couple' tu pun sbb remaja skrg telah melampaui batas. Kalau betul2 saudari hayati cara bercinta dalam Islam, sebenarnya ia lebih indah dari istilah couple yang dibawa oleh org kafir. Dan saudari pasti merasekan istilah couple tu xbetul langsung. Sy sendiri pun xsuke couple2 nie sbb sy xpandai nak bercinta. 1 lagi sbb, sy takut saya ter-khianat hati saya & terhadap nama yg telah tertulis oleh allah di lauh mahfuz utk sy. Sbb couple tu kite belum pasti adakah dia adalah suami kite ke x.
Allah create this LOVE for his servants & we believe in it...

Anonymous said...

Kuatkan cinta kita kepada ALLAH dahulu sebelum mencintai makhluk-Nya.
Insha-Allah. ALLAH akan mengurniakan kebahagiaan yang tak terhingga ke atas masjid yang dibina kelak atas kesabaran kite menahan perasaan cinta manusia. Aamiin... Semoga remaja Islam di Malaysia & seluruh dunia akan menuju & mengejar istilah CINTA seperti ini. Aamiin ya rab~ Berdoalah semoga kita mendapat jodoh yang baik setanding dgn kita atau jika rahmat Allah menghendaki. Dia akan kurniakan jodoh yang sangat baik kepada kita yang jahil & iman yg x seberapa ini dan dia mampu mengubah kita kepada muslimah yang tinggi imannya atas nama Ilahi. iAllah....