Sunday, May 1, 2011

bercinta sebelum kahwin atau bercinta selepas kahwin~yang mana lebih indah??


slm semua..entry malam nie agak gempak sikit..

pasti ramai yang tak setuju dengan pendapat saya nie kan~

walau apa pun,fikirkan mengenainya dahulu dan bermuhasabahlah anda semua..dapatkan petunjuk dari Allah S.W.T.


bercinta selepas kahwin atau bercinta sebelum kahwin~

ramai yang tertanya tanya macam mana nak bercinta selepas kahwin nie??

dan  ramai juga yang tertanya tanya macam mana nak kenal hati budi kalau tak bercinta dulu sebelum kahwin??


meh sini saya bagi pendapat saya pasal bercinta selepas kahwin dan bercinta sebelum kahwin nie..


actually,mula mula saya memang tak berminat dengan bercinta selepas kahwin nie tapi memandangkan keadaan hati yang tak menentu membuatkan saya terfikir alangkah indahnya bercinta selepas kahwin nie..he3!!


kenapa saya kata bercinta selepas kahwin nie lebih baik~
-nak keluar malam malam pun best..kenapa??

yelah kalau dah jadi suami isteri nak keluar sama sama tiap tiap malam pun dah tak ada yang nak pandang pandang pelik je kan..kalau ada yang pandang,sound je bagitau”apa pandang pandang,ada hutang ke??"ha3!!


-nak keluar sama sama sambil pegang tangan pun 
dah tak berdosa dah..
fikir fikirkanlah..
jgn jadikan diri kita setaraf dengan ......


-dapat kenal hati budi masing masing dengan lebih dekat lagi..


 then kalau yang dah pernah clash dua tiga kali mesti kesian kan..yelah,suami dan isteri  terpaksa terima ex orang lain..kalau perempuan yang dah kena “sentuh”,dah kena pegang tak ke kesian??lelaki maintain je..perempuan je yang tercalar harga diri..


-dan yg paling penting...... agama.....

Islam mmg melarang cinta sebelum berkahwin tapi amat galakkan  untuk menyuburkan perasaan cinta selepas berkahwin..
time lepas kawin la nak ber'abang2' dan ber'ayang2', kalau masa sebelum kahwin dah terbiasa dengan panggilan tu, nanti lepas kahwin pasti rasa bosan atau tak rasa manisnya lagi panggilan itu..
lagipun Islam menegah percintaan sebelum perkahwinan kerana ia meupakan taktik2 syaitan untuk menghampirkan seseorang ke arah zina....

"We marry the person we LOVE or we LOVE the person we marry"......??



Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: "Perempuan dikahwini atas empat perkara; kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Pilihlah perempuan yang beragama, nescaya kamu akan diberkati Allah." (Hadis riwayat al-Bukhari, Muslim dan lain-lain)

pendapat diatas adalah pendapat saya dan
 pendapat yang diambil dari hasil tulisan seorang ustaz..terima kasihJ

tertarik dengan watak "nur amina"
seorang wanita yang tabah harungi kehidupan selepas berkahwin
dengan lelaki yang tak dapat menerimanya..

adam ♥ nur
waiting for the nur kasih the movie


sekiranya percintaan sebelum perkahwinan terjadi,

batas perhubungan hendaklah dijaga..kita kan orang islam..

kena la jaga nama ISLAM kita tue..

dan saya sendiri pun tak elakkan diri dari bercinta sebelum kahwin nie..
kalau hati dah berkenan nak buat macam mana kan..
tapi pandai pandai la jaga diri kita dan maruah diri kita
terutamanya yang bergelar WANITA..
- Menjaga pergaulan antara lelaki dan perempuan.
- Menjaga maruah dan harga diri masing-masing.
-  Mendapat restu dan kebenaran ibu bapa.
- Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki diredai dan diberkati Allah.
- Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, dating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan.


sekian,wassalam

12 comments:

MR Amin Nasry said...
This comment has been removed by the author.
harrazdani said...

keep posting ija...nice blog.:-)

nUr _ atiQah said...

wah..setuju2..hehe^^~

Sal Saari said...

apa salahnya kalau bercinta lps kawin..rasanya lg romantik..tak payah nak takut2 sebab dah halal..

eyfa nabella said...

hee..nice entry!besh sgtt bace..bnyk mkne!:)..thanx 4 de reminder dear..:)

cik ija said...

thnx semua..

nelly said...

selepas kawen ~
sweet !!

cik ija said...

nelly kecik lagi..
xbole pk pasal kawen lagi nie..
he3!!!

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.nice entry :)
Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
(^____^)

apek poyo said...

zaman skrg apo kiro..selepas ke..sebelum ke,,,samo yo
kalau dah tak sehaluan mesti tak best punyo

ekekekek...komen je..

cik ija said...

ye..betul 2...semua jodoh di tgn Allah..
tapi selepas kahwin lagi indah kan..
apa apa pun,semua orang ada pandangan masing masing..
ini hanya pandangan saya:)

Eady Minn said...

yup..bercinta selepas kawin lagi best kan..